понеделник, 4 февруари 2013 г.

Задушено телешко със сметана и гъби

Продукти:
(за маринатата)
2 ч.ч. прясно мляко
соев сос
1 кубче пилешки бульон
черен пипер
(за основната рецепта)
500 гр. телешко месо
400 мл. течна сметана за готвене
300 гр. пресни гъби
топено сирене
2-3 с.л. брашно
олио
сол



 Начин на приготвяне:
 
1. Нарежете месото на порции във вид на пържоли или хапки и леко посолете. Мариновайте месото за около 2 часа в млякото и соевия сос, като предварително разтворите в тях бульона и добавите черен пипер.
 
2. Нарежете гъбите на лентички и ги задушете в малко олио до леко зачервяване.
 
3. Извадете месото от марината и го поръсете леко от двете страни със брашно, след което запържете съвсем леко в мазнина. Месото трябва само да смени цвета си, след което го оставете за няколко минути върху кухненска хартия, за да се отцеди от мазнината.
 
4. Наредете парчетата месо в гювеч или дълбок йенски съд и разстелете върху него гъбите. Залейте със сметаната докато леко покрие месото. Добавете няколко парченца топено сирене.
 
5. Поставете съда в студена фурна, след което я включете на не повече от 150 градуса. Печете поне 2 часа.
 

Няма коментари: